انتخاب آموزشی-قسمت دوم
در این قسمت از سری مقاله های انتخاب آموزشی به دومین ویژگی مشاور تحصیلی می پردازیم.
آموزش کامل مهارت ها و روش ها،ویژگی دوم یک مشاور تحصیلی هست که در ادامه کامل تشریح می کنیم.
ابتدای بحث باید بدانیم که صرفا آموزش مهارت ها به تنهایی کافی نیست و این بخشی از ماجراست.
روش مطالعه؛ما 3 شکل روش مطالعه داریم.
1_روش مطالعه درس محور: این روش را باید از معلمانتون بخواهید تا اینکه از مشاور چون معلمان، رهبر هر درس هستند و بهتر میتوانند برای شما کتاب رو موشکافی کنند که بر فرض کدام قسمت کتاب آسان تر یا سخت تر هست.
2_روش مطالعه قالب محور: هر درس از نظر نوع و قالب ممکن است به چند مبحث تقسیم شده باشد.یک سری از مباحث،حفظی و توصیفی هستند که شما صرفا حفظ میکنید و روش مطالعه جدا دارند.یک سری از مباحث،مباحث متنی (مفهومی متنی)هستند.دقیقا سوالاتی که در آزمون ها ازش مطرح میشود از متن کتاب درسی هستند ولی ممکن ترکیب باشد از فصول،کتاب ها و پایه های مختلف و شما باید تسلط رو متن کتاب درسی داشته باشید .علت و چرایی این ها بسیار مهمه.
یک سری از مباحث مهارتی هستند مثل آرایه،قرابت معنایی،ترجمه عربی،Reading و … که روش مطالعه متفاوت دارند. سری بعدی هم مسئله ای هستند(تمرینی) که شما باید بدونید که این دسته رو چگونه مطالعه کنید.
پس وظیفه یک مشاور، آموزش مهارت روش های مطالعه هست.
3_روش مطالعه زمان محور:یک مشاور باید بتواند به شما روش مطالعه در بازه های زمانی خاص را آموزش دهد.روش مطالعه ایام جمع بندی،امتحانات و …. با طول سال تفاوت دارد و یک مشاور باید برای هرکدام استراتژی خاصی داشته باشد.
نکته بعدی که بسیار حائز اهمیت، تحلیل آزمون هست.متاسفانه تحلیل آزمون بین معلم ها و مشاور ها درست جا نیافتاده.
ما 3 نوع تحلیل آزمون داریم که الان بهش میپردازیم.
1_تحلیل آموزشی آزمون:بررسی غلط ها ،نزده ها و از این قبیل جز تحلیل آموزشی آزمون قرار میگیرد که لزومی ندارد روز آزمون انجام بشود و میتواند در طول هفته آینده بررسی شود.
2_تحلیل کارنامه های8گانه: حتما در سری مقاله های آموزشی انتخاب بهشون میپردازیم و متوجه خواهید شد که چه جعبه ابزاری در اختیار داریم و به درستی یا کلا ازش استفاده نمیکردیم.
3_تحلیل مشاوره ای آزمون:وقتی یک سوالی رو نمیشه حل کرد یا غلط حل میکنید، مشاور باید به بررسی دلیل بپردازد و شما رو راهنمایی کند.علت میتواند یکی از این موارد باشد؛
عدم مطالعه-یادگیری ناقص-ضعف علمی-فراموشی-عدم دسترسی به منابع خوب-عدم تسلط-بی دقتی-کمبود وقت-شرایط آزمون و..(نکته مهم این است که باید روز آزمون انجام شود)
ویژگی بعدی، آموزش صحیح مرور کردن هست.اگر یک مشاور حرفه ای کار کند ولی مرور رو به شما یاد ندهد (یعنی روش درست مرور،منابع مرور،بازه های زمانی مرور ) شما درس را یادمیگیرید ولی فراموش میکنید.
ویژگی بعدی ،آموزش روش های تمرین حل کردن.یک مشاور ادبیات حرفه ای دارد و از تست آموزشی و تست سنجشی و … استفاده نمیکند.انواع مختلف تمرین حل کردن که یک مشاور باید به شما آموزش دهد:
1_تمرین آموزشی:هدف یادگیری است.به تمرین با نگاه آموزشی برخورد میکنیم.
2_تمرین زمان دار: برای زمانی که میخواهیم با تکنیک های آزمون دادن آشنا بشویم.
3_تمرین تسلط: برای زمانی که میخواهیم بدانیم در مبحثی به تسلط کافی رسیدیم یا خیر.
4_تمرین ترکیبی چند مبحثی:وقتی شما سر جلسه،به موقع چیزی یادتان نمیاد و دچار عدم تسلط هستید.در این صورت مشاور باید برای شما یک سری تمرین ترکیبی چند مبحثی در برنامه قراردهد.
5_تمرین جمع بندی
ویژگی بعدی آموزش یادداشت برداری و خلاصه نویسی هست؛
همانطور که گفتیم مباحث از نظر قالب به چهار بخش تقسیم میشوند و روش های مطالعه جداگانه،مرور جداگانه ،یادداشت برداری و خلاصه نویسی متفاوت دارند.مثلا یادداشت برداری هنگام تمرین حل کردن برای درس زیست شناسی حاشیه نویسی نام دارد که با درس های دیگر تفاوت دارد.
نکته بعدی هنر آزمون دادن است که یک مشاور وظیفه دارد به شما آموزش دهد.تقریبا 14 تکنیک رو باید مشاوران به شما یاد بدهند که چند موردش را معرفی می کنیم؛
1_مدیریت دانش
2_مدیریت زمان
3_مدیریت جسم
4_مدیریت روان
5_مدیریت فضا
ویژگی بعدی هم آموزش تکنیک های مدیریت تمرکز هست.
دقت کنید که ما چیزی به اسم عدم تمرکز نداریم و به اشتباه ازش استفاده میشود.چیزی که در واقعیت وجود دارد،تغییر تمرکز هست(تمرکز های ارادی و غیر ارادی)
یک مشاور تحصیلی باید بتواند در مورد جسم شما ،راهنماییتون کند که تو موارد زیر اطلاعات کافی داشته باشید.
1_تغذیه
2_ خواب
3_ورزش
4_مصرف آب
5_تنفس های شکمی
6_استراحت های اثربخش
برفرض شما باید بدانید که استراحت،انجام ندادن کاری نیست بلکه انجام دادن کاری برای دریافت انرژی است.
تنها آموزش این نکات کافی نیست و ما سعی میکنیم در این سری مقاله ها حتما به شما کمک کنیم تا برای انتخاب ،پارامترهای علمی داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.